סירוב לבדיקת אלכוהול

נהגים שנתפסים נוהגים לאחר שצרכו משקאות אלכוהוליים, מניחים לעתים כי סירוב לבדיקות אלכוהול הוא החלטה לגיטימית. אולם בפועל, מדובר על עבירה פלילית שבצידה סנקציות חמורות. הסיבה להנחה שסירוב לבדיקת אלכוהול אפשרי היא היסטורית, משום שעד לפני כ - 16 שנים, רק לשוטר שהיה לו בסיס לחשד סביר לכך שנהג שתה אלכוהול, מותר היה לחייב את הנהגה לבצע בדיקת אלכוהול.

עם זאת, כיום, המצב הוא אחר, ולשוטרים ישנה אפשרות לחייב נהגים לבצע בדיקת אלכוהול גם באופן שרירותי לחלוטין, ואפילו כאשר לא קיים בסיס לחשד סביר לכך שהנבדק נהג תחת השפעת אלכוהול.

 

סירוב לבדיקת אלכוהול בשנת 2021 - לגיטימי או לא?

כיום, שוטר רשאי לעצור כל נהג ולדרוש ממנו לבצע בדיקת אלכוהול, גם אם אין בפועל חשד לנהיגה בשכרות. כשם שהשוטר יכול לעצור ולבקש מכל נהג בדיקת רישיונות, כך הוא יכול לבקש לבצע גם בדיקת נשיפה. במקרה של תאונה, יכול השוטר אף לבקש לבצע את בדיקת השכרות באמצעות בדיקת דם, אשר נחשבת למהימנה יותר.

לנהג אין אפשרות סירוב לבדיקת אלכוהול או ינשוף, גם אם הוא טוען כי עוכב לצורך כך. סירוב לבדיקת נשיפה או בדיקת אלכוהול, נחשבת בעיני החוק לנהיגה בשכרות הלכה למעשה, וכך גם ייקבע העונש. עם זאת, יש לזכור כי השוטר המבקש בדיקה לגילוי רמת האלכוהול בנשיפה או בדם, חייב גם הוא להקפיד על כללי החוק, כמו למשל הסבר על מהות הבדיקה, על מטרתה ועל אופן ביצועה.

כמו כן, חייב השוטר להסביר לנהג מה יקרה בעת סירוב לבדיקת נשיפה ומה העונשים אשר עלולים להיגרם מסירוב זה.

 

האם סירוב לבדיקת אלכוהול הוא בעייתי עבור הנהג?

התשובה החד משמעית לשאלה זו היא בהחלט כן. גם נשיפה בכמות שאינה מספקת שנועדה להכשיל את הבדיקה באופן מכוון, כמוה כסירוב לבדיקת אלכוהול. בדרך כלל מי שבוחר באופציה של סירוב לבדיקת אלכוהול, מסכן את עצמו בכך שבית המשפט יניח שהיה לו מה להסתיר. אך לפעמים, הסירוב נובע רק מתוך פחד שתימצא רמה מסוימת של אלכוהול, או מתוך חשש לאי כיול המכשיר ולחוסר מהימנותו.

אולם, כאשר רמת האלכוהול הינה נמוכה מאוד, יכול לקרות מצב בו המכשיר לא יגלה רמה זו והנהג ישוחרר לביתו ללא כל משמעות, בעוד שסירובו לבצע את הבדיקה יוביל להגשת כתב אישום נגדו. אם בכל זאת, בחרת לסרב לבדיקה השכרות, כדאי ורצוי להתייעץ ולשכור את שירותיו של עורך דין תעבורה באופן המהיר ביותר.

עורך הדין יוכל למנוע מהמצב להתדרדר ולהחריף ולהגיע למקומות אשר לאחר מכן יהיה קשה מאוד לטפל בהם, בעת המשפט. יש לזכור כי נהיגה בשכרות הינה עבירה אשר בית המשפט מייחס לה חשיבות חמורה ביותר, כמו גם לסירוב לבדיקת אלכוהול.

 

העונש על סירוב לבדיקת אלכוהול

משמעותו של סירוב לבדיקת אלכוהול או סירוב לבדיקת נשיפה הוא כי הנהג אינו משתף פעולה עם השוטרים בשטח. חוסר שיתוף פעולה נבחן לא רק ברמה המילולית, כאשר הנהג מצהיר בפני השוטרים כי אינו מוכן לעבור את הבדיקה אלא גם ברמה המעשית, כאשר הוא מכשיל אותה באופן מכוון בנשיפה לא חזקה ולא עוצמתית מספיק.

אם השתכנע בית המשפט כי אכן הנהג נהג בשכרות, גם אם אין הוכחה מדעית בדמות הבדיקה, הוא יוכל להרשיע אותו בנהיגה בשכרות. כמו כן, סירוב לביצוע הבדיקה משמעותה נהיגה בשכרות, כך שבסופו של דבר לא הרוויח הנהג מסירובו הקלה בעונש. העונשים על נהיגה בשכרות יכולים לנוע משלילת הרישיון לשנתיים, קנסות, שלילת רישיון על תנאי ועד מאסר על תנאי.

 

חשיבות הסיוע מעו"ד תעבורה במקרים של סירוב לבדיקת אלכוהול

כדאי להסתייע בשירותיו של עורך דין תעבורה באופן המוקדם ביותר האפשרי, כדי שאפשר יהיה להגיע לתוצאות המיטביות ביותר בתיק האמור. כדי להמתיק את עונשו של הנהג, יידרש עורך דין תעבורה להוכיח בבית המשפט כי הנהג לא קיבל את ההסברים הנדרשים על משמעות סירוב לבדיקת אלכוהול, כפי שמתבקש בחוק, הן מבחינת הליך הבדיקה והן מבחינת משמעות העונשים הקבועים על סירוב.

כמו כן, ינסה עורך הדין, כמיטב יכולתו להוכיח כי אכן היו נסיבות מקלות לנהג אשר סירב לבצע בדיקת אלכוהול, או שמצבו הרפואי המוכח לא אפשר לו לבצע את הבדיקה באופן הראוי כך שהיא תספק תוצאות מהימנות. מצב רפואי זה יכול לכלול אסתמה מוכחת או כל מחלה ריאתית אחרת אשר מונעת מהנהג לנשוף באופן חזק לתוך השקית.

המשפט עלול להיות מורכב יותר, כאשר מדובר על עבירת נהיגה בשכרות החוזרת על עצמה, או בנהג אשר תלויות ועומדות לו עבירות נהיגה רבות. במקרים אלה העונשים עלולים להיות חמורים הרבה יותר ולהסתיים אף בעבודות שירות ובמקרים מסוימים אף במאסר בפועל.

 

בשורה התחתונה

בית המשפט מתייחס בחומרה רבה לנהיגה בשכרות, וכך גם לעבירה של סירוב לבדיקת אלכוהול. ולכן הוא מתייחס לסירוב לעבור בדיקה זו כנהיגה בשכרות בפועל, והוא עלול להשית על הנהג עונשים הדומים בחומרתם לנהיגה בשכרות, גם אם אין ראייה לכך. בעונשים חמורים אלה, אשר עלולים להגיע גם עד למאסר על תנאי, מנסה בית המשפט להעביר את המסר כי אין אופציה לסרב לבצע את הבדיקה וכי על כל נהג לשתף פעולה עם השוטרים בשטח.

משמעותו של סירוב לביצוע הבדיקה יכול להיעשות באופן מילולי, כאשר הנהג מצהיר על כוונות סירובו או באופן מעשי כאשר הוא אינו נושף מספיק חזק ומכשיל את הבדיקה באופן מכוון. כך או כך, יש לערב עורך דין תעבורה מוקדם ככל האפשר כדי שהוא יוכל לסייע ולעזור במהלך המשפט.

סירוב לבדיקת אלכוהול
     

תגובות והערות: (0)
כתוב תגובה או הערה:
יש להזין שם
יש להזין הערה
עורך דין תעבורה - אייל שמולביץ
קיבלתם דו״ח הטומן בחובו נקודות?

מלאו את הפרטים ואנו נחזור אליכם.

יש להזין שם
יש להזין טלפון
יש להזין פרטים
סעיפי עבירה לפי נושא: